divendres, de novembre 04, 2016

Panes e circences

Avui hem analitzat com si fóssim extraterrestres de visita en treball escolar el que és un partit de futbol, i hem anat a parar a Colòmbia. No hem vist cap pilota, i ens hem endut una visió que segurament el nostre professor no entendrà ni coincidirà amb el que volia que aprenguéssim (o sí).
Després hem vist altres accions violentes als camps, i fins i tot més a prop, al nostre continent, a Heyssel, on es van canviar algunes regles de joc (seients, alcohol...).

Hem fet dues preguntes, amb Durkheim descrivim la realitat, busquem perquès i després proposem solucions (represives o preventives, què cal?).

10 Comments:

At 2:40 p. m., Anonymous Anònim said...

Considero que la gent actua d’aquesta manera per que vivim en una societat molt influenciable, és a dir, si veiem a una persona pegant a una altre, normalment els hi faríem separar-los, però hi ha gent que s’ha criat en un ambient violent i això fa que reaccioni de manera que ajudi a pegar a la persona atacada.
Com a mesura repressiva (en aquest cas del futbol):
• Pagar una multa.
• Ser expulsat del territori.
• Que faci serveis comunitaris.
• Y si la baralla es molt “forta”, prohibir-li entrar al camp.
Com a mesura preventiva (cas del futbol):
• EDUCACIÓ. Ensenyar a les persones des de petites que la violència no es la solució, que s’ha de respectar les opinions tant si t’agrada com si no.
• NORMES. On s’exposen les mesures repressives

 
At 11:32 p. m., Blogger Unknown said...

Aquest comentari ha estat publicat després de visualitzar vídeos sobre la rivalitat i les tensions que es viuen en els partits de futbol. La reproducció mostrava l’enfrontament de dos equips de futbol, que sense arribar a la violència, mantenen una actitud hostil.

Per començar, exposaré les causes que deriven d’aquest conflicte i els possibles antídots. La primera d’aquestes, són les rivalitats ocultes que incentiven aquestes persones a barallar-se en els partits de futbol, i provoquen que a l’equip contrari se l’ha de guanyar i, a més a més, derrotar i humiliar, com si fos una batalla en comptes d’un partit de futbol. La segona, són les causes personals, és a dir, experiències viscudes. La tercera, són les creences inculcades per persones alienes que ens manipulen.

L’antídot preventiu indispensable és l’educació als més joves per a que construeixin el seu propi criteri i prenguin les seves pròpies decisions. També, ensenyar a perdre i lligar l’esport a la salut física i mental, a la cooperació entre els jugadors, al respecte per sobre del joc i a una competitivitat sana.
Després, com a antídot repressiu, establiria un reglament on s’especifiquessin les regles del joc i l’actitud del públic. Qui no el complís, hauria de pagar una multa econòmica o deixar de jugar un mínim de partits.

Per acabar, transcric una frase de Nelson Mandela que ambienta el tema que tractem: “L’esport té el poder de transformar el món. Té el poder d’inspirar, d’unir a les persones com poques altres coses...té més capacitat que els governs d’enderrocar les barreres socials.”

 
At 11:12 p. m., Blogger piolin said...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

 
At 11:15 p. m., Anonymous Anònim said...

Un cop analitzada la situació hauria de preguntar-me les raons d’aquest problema per a intentar buscar alguna solució.
Quina és la funció real del futbol? El futbol porta al fanatisme? Aquest fanatisme ens porta a actuar sense consciència o la nostra societat defineix els nostres actes? Quan es comencen a pegar els uns els altres, es per expressar la ràbia o per què un “valent” ha aixecat primer el puny?

Trobo que aquestes preguntes variaran depenent del lloc all món on es puguin donar però, aplicant-ho a aquest cas no crec que existeixi un resposta correcta sinó l’existència de precaucions per intentar evitar que es repeteixin actes de violència física al camp:

En primer lloc crec que un càstig no serviria de molt. En els dos casos analitzats a classe veiem com tots actuaven en grup, això provoca que “la por al càstig” sigui nul•la ja que algú al integrar-se en un grup deixa de tenir por al rebuig i a les conseqüències externes. Unir-se a un conjunt de gent que comparteix gustos o ideologies forja seguretat en un mateix.

L’aboliment de l’esport tampoc crec que servís de molt. Només fa falta prohibir alguna cosa per fer la més atractiva. Portaria més violència i seria pitjor el remei que la malaltia.

L’educació seria útil però, no em refereixo a una educació on s’enriqueix la cultura de la persona, sinó un educació basada en la paciència, l’autocontrol i l’acceptació dels demés independentment de la seva forma de ser.

Per últim, en els camps de futbol s’hauria de separar encara més els seguidors dels equips contraris, a més d’establir un control més profund entre les grades per poder tallar el problema a l’instant. I finalment, com a mesura de seguretat, cada bàndol de cada equip hauria de tenir diferents sortides del camp separades entre elles i vigilades.

 
At 11:12 p. m., Blogger Unknown said...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

 
At 11:13 p. m., Blogger Unknown said...

Un cop he acabat de veure el vídeo he sentit molta ràbia i vergonya. He sentit ràbia bàsicament perquè aquestes persones fan que les persones que gaudim de veure un partit de futbol cada cop més ens ho pensem dos cops abans d’anar-hi per no haver de passar per situacions com aquestes.

En primer lloc no entenc perquè van al camp a “animar” al seu equip si al final el que menys fan és veure el partit. Aquestes accions embruten el futbol com a esport. Fan que cada cop més la gent tingui la concepció de que si vas a veure un partit t’has de barallar amb l’afició del rival e insultar l’àrbitre perquè sinó no gaudeixes de l’experiència plenament. Des de quan el partit el guanya l’afició que més crida e insulta al rival? Des de quan guanya l’equip amb l’afició que insulta o pega més fort? Per anar a veure un partit i gaudir al màxim de l’experiència, cal barallar-se i beure?

Per solucionar aquest model de comportament en camps de futbol que cada cop és més habitual, i no tan sols en les categories superiors, hi ha diverses solucions. Una per exemple seria l’educació. Mostrar a tota aquesta gent que es pot veure el partit i gaudir-lo sense baralles ni alcohol. El futbol és un esport molt seguit per tots els mitjans de comunicació per tant els models de comportament de les aficions es propaguen en la societat ràpidament. Quina imatge estan donant a les noves generacions?

Des de l’experiència personal, batalles campals entre les aficions fins al punt de que hagi d’intervenir la policia fan que la gent perdi l’emoció i les ganes d’anar al camp de futbol.

Una pregunta: tu quan vas al camp de futbol a veure un partit, gaudeixes més insultant i barallant-te amb l’afició rival que veient el partit ? Si la teva resposta és afirmativa hauries de plantejar-te si veritablement t’agrada el futbol o prefereixes el conflicte.

 
At 10:15 a. m., Blogger Unknown said...

La gent cada cop actua de manera més violenta, això crec que pasa per la influència que tenim sobre la societat.
si veiem a una persona pegant-se amb una altre, una persona coherent, els separaria i faria que hi hagués pau entre aquestes persones.
Moltes persones han viscut en ambients conflictius i violents,per això fa que les persones actuin de manera compulsiva i arribin a pegar-se amb l'altre persona.

Aquestes persones haurien de tenir un control sobre la seva educació, és a dir, respectar als altres encara que siguin d'un equip contrari, i també l'autocontrol sobre un mateix.

Quan es produissin aquets incidents, la policia hauria d'intervenir, posar multes i si fòs molt greu, arribar a empressonar-los.

Pel fet d'anar a veure un partit de futbol, això no hauria de canviar la nostra manera de ser i comportar-nos com animals i no com a persones que sóm.

 
At 11:23 a. m., Blogger Unknown said...

Jo crec que la violencia als camps de futbol tindria que ser eliminada, ja que no ens aporta res.
Aquestes baralles poden sorgir de fets molt simples o, de les simples ganes de la gent de barallarse. Els partits de futbol són l'excusa perfecte perque la gent pugui desfogarse.
Aquestes persones poden estar influenciades per els efectes de l'alcohol o les drogues y poden no estar controlant el que fan. Com a mesura per aixo jo crec que es deurien de restringir la entrada de segons quina substància.
També crec que es deurien de prohibir els grups d'animació comflictius, y que cada persona no estigués recolzada per un grup de persones.
En la meva opinió també penso que es deuria de prohibir l'entrada a qualsevol persona que el seu propòsit no fou disfrutar de l'espectacle.

 
At 7:24 p. m., Blogger Unknown said...

Avui en dia el veure un partit de futbol al camp té un altre significat al que és realment. La gent va a un camp de futbol a desfoga-se amb violència , insults ; és a dir com per desofar-se dels problemes que té. Com a mesura jo crec que s'hauria de posar més seguretat en els partits importants , prohibir l'entrada de persones èbries i substàncies com : alcohol o drogues. Tmbé hauriem de controlar als grups de persones que animen als equips , ja que molts d'aquests van a fer mal en comptes d'animar.

 
At 12:31 a. m., Blogger Unknown said...

Mentre veia el vídeo, al principi he sentit una gran confusió. Això es deu a que tot i que estava al corrent de l'existència de grups extremistes al futbol, no tenia ni idea de tot el 'ritual' que hi succeeix, i no li trobo cap sentit. Em sembla trist que persones adultes no siguin capaces de controlar-se i de disfrutar del futbol, que es un espectacle pacífic, i sentin la necessitat d'arribar a barallar-se físicament amb aquest pretext. Crec que la gent que té problemes de control de la ira com aquests hauria de buscar ajuda, no anar a partits de futbol a desfogar-se.
Per evitar aquestes situacions s'han de prendre mesures répressives i preventives. Represives com denegar l'accès las caps de futbol a les persones que mostrin aquest comportament i imposar-los altes multes, i preventives educant a les noves generacions en aquest temes, fent-los veure que barallarse d'aquesta manera pel futbol és una salvatjada sense sentit i aconseguint que no es vegi bé socialment.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home