divendres, de desembre 02, 2016

Eslogans sociològics

A. Comte, É. Durkheim, K. Marx, M. Weber...
Recordeu enviar foto o dibuix a jordi.panisello@horta.salesians.cat Publiqueu el comentari. De títol, l'eslogan


“SÓC EL QUE DIC”, per Irene Pérez

14 Comments:

At 2:53 p. m., Blogger Unknown said...

Títol: “SÓC EL QUE DIC”

Aquest és el meu comentari que fa referència a la frase: “No hi ha mirall que millor reflecteixi la imatge de l’home que les seves paraules”. Aquesta va ser escrita pel sociòleg francès Émile Durkheim. El meu company Alberto Quadrino va compartir aquesta cita amb tota la classe.


Els noms, els verbs, les preposicions, els articles i les conjuncions són conceptes que s’associen a les matèries de llengua catalana i castellana. Ens recorden l’anàlisi morfològic que estudiem a classe però, estem segurs de què només les utilitzem a les aules?

En la meva opinió, el llenguatge és la manera universal de comunicar-se entre els humans. És clar que tant els gestos facials, com l’entonació o la mirada, són factors que també ofereixen molta informació, però les paraules són més explícites. Aquestes són poderoses i permeten a les persones materialitzar els seus pensaments, sentiments o emocions, delaten el nostre estat d’ànim, reflecteixen les nostres motivacions, fins i tot preocupacions, malestar o por. Tenim paraules per reflectir tots els estats anímics: quan ens sentim contents o tristos, recolzats o abandonats, motivats o desmoralitzats, enamorats o maltractats ...

Jutgem les persones per la manera com parlen i el vocabulari que utilitzen. Intuïm la seva classe social, l’educació i l’ambient familiar o d’amistats.

Les paraules poden enamorar o odiar. Tenen la capacitat d’unir masses o de separar-les. De fer pactes o de trencar-los. D’aconseguir les nostres metes o de perdre-les. D’aprovar o suspendre. De viure o morir.

És necessari fer un bon ús d’elles i adaptar-les a la situació comunicativa on ens trobem. Imaginem que en un judici la sentència no s’expressés amb claredat, hi hauria una diferència abismal entre: “No ets culpable” i, “No, ets culpable”.

Les empreses empren estratègies de màrqueting on subratllen paraules o fins i tot, cometen faltes d’ortografia a propòsit amb la finalitat de captar nous clients.


Fins aquí el meu comentari sobre la cita d’Émile Durkheim. Ha estat una reflexió que m’ha conscienciat del poder, la força, el pes i la importància de l’ús de les paraules entre nosaltres.



 
At 6:28 p. m., Blogger María Alonso said...

ESCLAUS DE LA SOCIETAT
"Es la sociedad la que nos forma a su imagen, nos llena de creencias políticas, religiosas y morales que controlan nuestras acciones"
Aquesta es una frase dita per Émile Durkheim que va mencionar la Laura Santos.
Em va semblar una frase molt apropiada, crec que tot i que va ser dita fa temps, encara segueix tenint repercussió. Avui en dia la majoria de mitjans de comunicació manipulen la informació, degut a que estan controlats pels grups de poder, i decideixen la seva pròpia censura segons els seus interessos. Això fa, que les persones es vegin influenciades per el que diuen les noticies, el que publiquen als diaris… i tot i que cada persona te el seu propi punt de vista, la societat en sí, influeix en gran part en les diferents opinions que pugin sorgir.
Però això no només succeeix en els mitjans de comunicació, sinó també a la vida quotidiana, la majoria de gent creu tot el que se li diu, i actua d’una manera que pot no ser la correcte, però que la societat considera que si ho es per diferents motius.
Per això crec que es una frase que tot i que no ens agradi acceptar del tot, es totalment certa.

 
At 8:12 p. m., Anonymous Anònim said...

EL PA DE L'OBRER.

“El obrero tiene más necessidad de respeto que de pan”

Aquesta cita és de Karl Marx, la va escriure Marc Aparicio.

Fa referència a les desigualtats entre classes socials després de la Revolució Industrial. Els obrers treballaven i vivien sota unes condicions nefastes. El seu treball era aprofitat pels seus caps, els capitalistes. Aquest per dir-ho d’alguna manera no es preocupaven de les condicions dels obrers. Els obrers treballaven per guanyar-se el pa, però el que realment necessitaven era el respecte dels capitalistes.

En la societat actual encara que ha millorat encara hi ha diferencies entre l’alta societat i la baixa, per tant aquesta cita també es podria aplicar a aquests temps moguts només pels diners.

 
At 9:01 p. m., Blogger Marta López said...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

 
At 9:03 p. m., Blogger Marta López said...

L'IDEOLOGIA DE LA VIDA

“El amor como principio, el orden como base, el progreso como fin”
És una frase dita per Comte i la va escriure Mar Vallecillo.

La idea principal de la frase és la ideologia de la vida segons Comte, és a dir, quins valors són més importants a la vida segons Comte.
L’amor es el nexe de la unió, i mitjançant un ordre establert aconseguim un progrés que alimenta a l’amor, i torna a començar un altre cop. És com una cadena i quants més cops es dugui a terme la cadena s’hi presentarà un progrés major.

Em va semblar una frase molt interesant, ja que penso que darrere d'aquesta frase hi ha una gran veritat i una de les claus per veure la vida de manera positiva.

 
At 9:33 p. m., Anonymous Anònim said...

-L'orgull porta amb si un càstig, la niciesa-

“Mucho más que los intereses, es el orgullo quien nos divide”

Frase escrita per Auguste Comte i compartida per la nostra companya Maria Puig.
Per mi, aquesta frase representa l’orgull com a un soldat disposat sempre a defensar el seu poble (en aquest cas, nosaltres som aquest poble), el qual davant de qualsevol amenaça es troba disposat a atacar. Està massa ocupat en protegir els seus interessos per ni tan sols qüestionar-se sobre el seu atac. Quan el reten o resulta ferit, encara posa més empeny en la seva guerra.
Crec que l’orgull és un dels nostres grans obstacles per atrevir-nos a avançar en diferents aspectes de la vida. El fet de cedir, tant en les relacions professionals com en les relacions personals, no és gens fàcil, però pot ser útil per poder conviure amb el nostre ego.

 
At 11:40 p. m., Anonymous Anònim said...

Lluita o obeeix

Marx es considerat un dels personatges més influents en l’àmbit revolucionari. A través de les seves aportacions volia fer veure al món la manipulació i opressió que s’exercia contra molts, a canvi del benestar d’uns pocs. Per tant, cal dir que en el seu context (on explotaven i maltractaven a milions de persones), quedar-se quiet sense fer res era molt pitjor que sortir als carrers per reclamar dignitat i drets. D’aquí apareix la seva cita La peor lucha es la que no se hace (escrita per Scarlette García a la pissarra).

Però aquesta cita, a part d’aquest punt de vista esmentat, podria ser utilitzat en altres àmbits. Un podria arribar a considerar una lluita no només com a grup sinó també com a pròpia. Cadascú decideix les seves metes i si et negues a arribar a elles sense ni tan sols intentar-ho serà sempre molt pitjor que haver fallat en el intent.

En qualsevol context crec que la idea seria la mateixa; si no actues ja hauràs perdut i es probable, que estiguis sota domini d'un tercer.

 
At 11:53 p. m., Blogger sandraaa said...

>NEUTRALITAT PARCIAL<

''Neutral: que ya se ha decidido por el mas fuerte''

Aquesta es una frase de Max Weber que la Maria Puig va plasmar a la pissarra.
Em va semblar molt atraient perquè es directa, interessant i, segons la meva opinió, totalment certa.

En el món en el que vivim es produeixen conflictes i situacions injustes constantment i hi ha moltíssima gent que s'escuda en la suposada neutralitat per no haver de mullar-se. Això passa quan, per exemple, una gran potència declara la guerra a un petit país pobre, mentre la resta d'estats s'ho miren des de l'exterior, conscients de la injustícia però sense cap intenció d'intervenir.

Però a questa situació no només es dona a nivell de països, sinó que es molt habitual a la vida diària de les persones. Per exemple, en una situació de bullying a un company, aquells que ho detecten sense actuar son suposadament neutres, però el que fan es facilitar que aquesta situació es perpetuï.

Per això crec que la neutralitat sol ser una mentida per evitar buscar-nos problemes, i que enlloc de protegir nos amb ella hauríem d'actuar en totes les situacions injustes.

 
At 12:13 a. m., Blogger Unknown said...

COSES ÚTILS = PERSONES INÚTILS


“La producció de masses coses útils deriva a la creació de moltes persones inútils” És una cita de Karl Marx i la va escriure a classe la Laura Santos.

En aquesta frase Marx reflexa un dels inconvenients de la Revolució Industrial (època en la què va viure). Com que el procés productiu es va convertir en un procés més senzill, més útil i pràctic va fer que els treballadors haguessin d’utilitzar menys el seu pensament. És a dir, pensaven molt menys i treballaven més per així poder augmentar el seu nivell de producció.

En la societat actual aquesta frase encara s’hi reflexa més. El fet de que la tecnologia d’avui en dia sigui molt desenvolupada fa, encara més que en l’època de Marx, que nosaltres no haguem de pensar. Màquines com la calculadora per exemple han fet que nosaltres haguem de pensar menys: només hem de posar els números a la calculadora i ella ja ens dóna el resultat en qüestió de mil·lèsimes de segon.
La tecnologia ens ha ajudat a convertir els objectes més útils però, ens ha tornat més inútils?

En la meva opinió estic d’acord amb aquesta cita de Marx fins ha cert punt. Sí que és veritat que la producció de coses útils ha acabat derivant a què nosaltres no sapiguem fer moltes coses sense ajuda d’una màquina. Però també és veritat que normalment aquestes coses són els processos més simples. Així que si utilitzem coses útils per reduir el temps en realitzar les coses simples, podrem fer servir aquest temps per desenvolupar i realitzar totes aquelles les quals una màquina no està capacitada.

 
At 11:13 a. m., Blogger Unknown said...

EL PODER ORGANIZADO

"El poder politico es simplemente el poder organizado de una clase para oprimir a otra"


És una frase de Karl Marx (1818-1883) escrita per la meva companya Maria Alonso a la pissarra.

Segons Marx, les relacions de classes es caracteritzen pel conflicte. Marx creu que la relació entre classes es basa en l'explotació ja que els treballadors i els capitalistes depenen els uns dels altres (els capitalistes necessiten mà d'obra i els treballadors un salari).

Marx creia que amb el pas del temps aquest fet provocaria revolucions.

Actualment, encara es pot veure aquest poder per part de les classe més altes, els treballadors necessiten un salari per subsistir i estan disposats acceptar qualsevol sou treballant moltes hores.

 
At 4:14 p. m., Anonymous Anònim said...

‘NO ET CONFORMIS’

La peor lucha es la que no se hace.

És una frase de Karl Marx, aquesta frase la va posar la Scarlett a la pissarra.

Aquesta frase vol dir que sempre hem de perseguir el que volem i no donar-nos per vençuts.
Segons Karl Marx, les persones han tractat de organitzar-se en diferents tipus de societats sota la tensió causada per pobres i rics, homes lliures i esclaus, capital i proletariat. Aquest conflicte només es pot resoldre quan s’arriba a una societat sense classes, mitjançant la lluita.

 
At 8:28 p. m., Blogger Unknown said...

"NO ET RENDEIXIS"

La pitjor lluita és la que no es fa.

És una cita de Karl Marx, aquesta cita la va posar la meva companya Sandra.

El significat d'aquesta cita és que mai hem de deixar de lluitar per allò que volem, hem de perseguir els nostres objectius, posar-nos unes metes i amb esforç i dedicació arribarem a la nostra meta.

Karl Marx deia que les persones han tractat d'organitzar-se en diferents tipus de societats sota la tensió causada per rics i pobres, homes lliures i esclaus, capital i proletariat. Aquest conflicte només es pot resoldre quan s'arriba a una societat sense classes i això s'aconsegueix per mitjà de la lluita.

 
At 10:14 p. m., Blogger Unknown said...

" TREBALLAR PER VIURE , NO VIURE PER TREBALLAR"


“Trabajadores del mundo, uníos, no tenéis nada que perder excepto vuestras cadenas"

És una frase de Karl Marx i la tenia el meu company Marc Prats.

Karl Marx preten dir d’uma manera indirecte que els treballadors = esclaus.

Significa que els treballadors s’han d’unir i lluitar pels seus drets , no s’han de deixar dominar i explotar pels seus superiors. No han de tenir por de dir el que pensen ja que
una vida sense llibertat , no és una vida digne.

 
At 10:28 p. m., Blogger Unknown said...

'RAÓ NO ÉS IGUAL A TENIR LA RAÓ'

'La razón siempre ha existido, pero no siempre de una forma razonable'

Aquesta frase va ser dita per Karl Marx i la va apuntar el meu company Marc Aparicio.

Amb aquesta frase, Karl Marx ens vol dir que la raó es una cosa molt complexa y que tenir-la no significa tenir, també la veritat absoluta del que parlem ja que per arribar això necesitem una opinió crítica i contrastada, i encara així arribar a la veritat sería molt difícil.
Per això el millor és buscarla encara que no donem amb ella.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home